Get Adobe Flash player

Pinksteren


 

Acht dagen na Hemelvaart en vijftig dagen na Pasen wordt het Pinksterfeest gevierd. 
Pinksteren is het feest van de heilige Geest. Jezus, beloofde zijn volgelingen dat hij ze niet alleen zou laten. Op Pinksteren daalt de heilige Geest neer over de apostelen, als helper en trooster. 
Het Pinksterfeest werd ook bij de Germaanse volkeren gevierd. Het was een feest dat met de bloei en ontwikkeling van de natuur verbonden was.
 In de loop der tijd zijn de elementen uit de Pinksterfeestvieringen samengevoegd. Het is een feest van licht, lucht en kleur geworden, van vogels en van bloemen.
Eerste Pinksterdag was vroeger de dag dat het mooiste meisje van het dorp, de Pinksterbloem, met bloemen en linten werd versierd. Deze Pinksterbloem werd, onder begeleiding van haar leeftijdgenootjes, langs de deuren geleid om zoveel mogelijk snoep in te zamelen.
Het is het feest van de verbinding tussen leven en materie. De pinksterbruid en bruidegom worden getooid met bloemen en sieraden. Daarbij horen een feestelijke dans rond de meiboom op het schoolplein.
Het symbool van de Heilige Geest is de duif. Noach koos de duif na de zondvloed uit om op onderzoek uit te gaan, de duif heeft een ingeboren gevoel voor richting. Denk maar aan de postduif.
Pinksteren is niet zozeer het feest van de scheppende aardekrachten, maar van de scheppende menselijke geest. Voor de kleintjes is Pinksteren een echt blij feest, met zijn vele liedjes die in de grote kring in de buitenlucht gezongen en gedanst worden. En wij, de volwassenen mogen met hen meedoen en in hun blijdschap delen.