Get Adobe Flash player

Het feest van Sint Jan

Sint Jan is het laatste feest van het schooljaar. Het is een blij feest, met bloemenkransen, zang en dans en vrolijkheid. Om ons heen zien we de natuur zo uitbundig en rijk als in geen ander jaargetijde. Alle bladeren hebben zich vol ontplooid, bloemknoppen springen open, de eerste vruchten gaan komen. In het groene gras zien we een verscheidenheid aan pollen, aren en pluimen, die met een gouden waas het groen versluieren. Insecten zingen in de blauwe hemel, vogels fluiten dat het een lieve lust is. De natuur biedt ons een geweldige overvloed. Ook wij voelen ons meegenomen in deze bonte, warme wereld. Wij willen naar buiten, de vakantie lokt.
Dan nadert de Midzomernacht, de nacht van 23 op 24 juni. De zon staat hoog aan de hemel en bereidt zich voor op de terugtocht. Nog één korte, lichte nacht en het keerpunt is gekomen. We lijken zorgeloos te zijn en genieten van zon en buitenlucht.

Sint Jan was vroeger een algemeen erkende feestdag. De avond voor Sint Jan werden “Sint Jansplanten” gerooid, onder andere: Bijvoet, Ridderspoor en Sint Janskruid. Van deze planten werd een Sint Janskroon gevlochten. De kroon werd boven de huisdeur gehangen, als tover- en liefdesmiddelen.
Vooral aan het Sint Janskruid - Jaag de duivel kruid - werden bijzondere krachten toegeschreven. Het kruid zou boze geesten verdrijven, beschermen tegen branden en kwalen.
Het Sint Jansvuur is een gebruik dat terug gaat tot de tijd van de Germanen. Van snoeihout en Sint Jansloten maakten zij brandstapels. Het vuur werkte reinigend en boze geesten werden verjaagd. Als je door de vlammen van het vuur sprong werd je gesterkt om het komende jaar ongeluk en ziekten te overwinnen.
Nog steeds geldt dat na Sint Jan geen asperges meer worden gestoken als deze op traditionele wijze in de volle grond groeit.
Ook mag na Sint Jan geen rabarber meer geplukt wordt. Rabarber geplukt na Sint Jan smaakt namelijk bitter.
Voor de kinderen staan deze tradities, rituelen en beelden, die klare taal spreken tot hun gevoelsleven, heel dichtbij. Maar hoe zit dat met ons, de volwassenen? Wij kunnen niet meer putten uit allerlei krachten van vroeger, maar kunnen ze wel in gedachten met ons meenemen als actieve deelnemers aan het Sint Jansfeest en dit samen tot een heerlijk zomerfeest maken.