Get Adobe Flash player

De betekenis van het Michaëlsfeest

Het jaar kent een ritmisch verloop, onder andere de jaarfeesten keren elk jaar terug. En zijn sterk verbonden met de seizoenen.
Stelt u zich het jaar eens voor als een houten kralenketting. Sommige kralen zijn felgekleurd, dit zijn de feesten. Een ketting is helemaal rond en kent geen begin en geen einde. Alles loopt achter elkaar door en staat met elkaar in verbinding.
Zo is er ook een ritmisch en harmonisch verloop in de feesten.
Van de ketting zijn vier kralen heel duidelijk van kleur. Zij zijn het symbool voor Kerstmis, Pasen, St.Jan en het Michaëlsfeest. Deze feesten hebben elk hun eigen plaats in een van de vier seizoenen.
Met Kerstmis vieren wij de geboorte van Jezus. Het Kerstfeest is de kroon van het Lichtfeest. De dagen gaan weer langer worden en nachten worden korter. Buiten is het koud en donker.
Een half jaar later vieren wij het St. Jansfeest. De natuur is in volle bloei en er wordt een groot vreugdevuur gestookt. Alhoewel de zon op haar hoogtepunt is, beginnen de dagen te korten en de nachten worden langer.
De twee andere houten kralen zijn Pasen en het Michaëlsfeest. In de Paastijd staat de opstanding centraal. De natuur begint te ontwaken. Wat met Pasen ontwaakt, bloeit en groeit in de zomertijd. De vruchten worden rijp en geoogst. Het loof verwelkt en keert terug tot de aarde.
Tegenover de Paastijd staat de Michaëlstijd. Michaël is de naam van een aartsengel. Er zijn vele afbeeldingen van Michaël die de draak bestrijdt met het zwaard, of van Michaël met de weegschaal. Met het zwaard worden de duistere machten bestreden. Maar je kunt alleen iets met succes bestrijden als daarvoor de nodige krachten aanwezig zijn. Die krachten hebben wij opgedaan in de zomertijd. De zon heeft ons veel lichtkrachten geschonken. Dit vinden wij ook terug in de natuur, het gouden koren en de dikke rijpe vruchten. Het glanzend zwaard van sterrenijzer kan iemand lichamelijk verwonden, je kunt ook echter zelf het zwaard zijn. Dan verwond je iemand met woorden. ‘Vlijmscherp zei hij dat”.etc.!
Aan de andere kant kunnen gedachten messcherp, duidelijk en helder, geformuleerd worden.
In de oogsttijd, de maand september bij uitstek, wordt druk gewerkt om de geschenken van de zomer in ontvangst te nemen. Daarna zijn de velden en akkers kaal. Het zonlicht verdwijnt langzamerhand, maar in ons hart straalt een innerlijk licht.
De draak is het symbool voor ruzie en tweedracht. Innerlijk bestrijden wij de draak met ons ‘lichtzwaard’, voor de  wat oudere kinderen is dit niet duidelijk genoeg. Zij spelen het spel van de strijd tegen de draak.
Het vliegeren is een geliefd spel voor oudere kinderen in de herfst.
Het Duitse woord voor vlieger is: Drachen (draak). Van wie komt de vlieger het hoogst en wie houdt hem het langst in de lucht?
De weegschaal staat voor het wegen. Het wegen van het goede en kwade der mensen.
In de peuter-, kleutergroepen staat het Michaëlsfeest in het teken van de oogst. De draak komt hier nog niet ter sprake.
Na de donkere Michaëlstijd breekt met St. Maarten het begin van de Lichttijd aan.
(Vrije school Gouda)