Get Adobe Flash player

De betekenis van Palmpasen en Pasen.


Palmpasen en Pasen zijn de feesten die het meest zichtbaar verbonden zijn met de natuur. De maan- en de zonnestand hebben alles te maken met de dag waarop dit feest gevierd wordt. Pasen is altijd op de eerste zondag na de volle maan in de lente. Oorspronkelijk was Palmpasen een oud vruchtbaarheidsfeest. Het
werd gevierd in het voorjaar bij de herbeleving en opstanding van de natuur. Pas in de christelijke tijd is er de opstanding van christus mee verbonden. Palmzondag is de dag van de intocht van “Jezus” in Jeruzalem, waar hij Pesach, het Joodse Paasfeest, wilde vieren. Wuivend met palmtakken werd hij door de bevolking de stad binnengehaald.

Met de jonge kinderen kunnen we dit feest het beste vieren door hen in de natuur te laten beleven dat alles opnieuw tot leven komt. De bolletjes die hun groen weer laten zien, de knoppen aan de bomen die weer zwellen en op springen staan. Het plezier in het zoeken en vinden van de ontkiemende planten en bloemen in de natuur hoort net zo goed bij het paasfeest, als het zoeken naar de paaseieren. Met Palmpasen maken we de palmpaasstok die staat voor de levensboom.
Het symbool van de groei- en levenskrachten van de mens en de drager van de geest. We versieren hem met crêpepapier in de kleuren donkergroen (het oude) en lichtgroen (het nieuwe). De ketting van zuidvruchten aan onze palmpaasstok is het symbool van het voedsel dat wij bij onze reis door het leven nodig hebben. In de vruchten zit ook het zaad(pit) voor een nieuw begin. De broodhaan bovenop de stok is de verkondiger van de nieuwe dag.
Als staart draagt hij een takje van de buxus, een struik die altijd groen blijft en een beeld geeft van het eeuwige leven.
Pasen is het feest van de opstanding. Het woord Pasen is afgeleid van 'Passah' dat dansen, springen, huppelen in het Syrisch/Arabisch betekent.
Het drukt de blijdschap uit over het licht, de zon heeft de winter en de duisternis overwonnen.
Het is buiten zichtbaar, de vogels bouwen hun nestjes, de bomen en struiken lopen uit, de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen zijn met hun kopjes boven de grond gekomen, de natuur vernieuwt zich wederom.